Wróć do listy artykułów   

KRÓL – koncert promujący nowy album „Przewijanie na podglądzie”

Redaktor lubuskieKULTURA.pl 0

Zapraszamy na koncert KRÓLA promujący nowy album „Przewijanie na podglądzie”, który ukazał się 16 marca. Koncert odbędzie się 20 kwietnia w ramach i na otwarcie Festiwalu MultiKulti.

Błażej Król to jeden z najbardziej utytułowanych muzyków i tekściarzy młodego pokolenia.

Zapraszamy na koncert KRÓLA promujący nowy album „Przewijanie na podglądzie”, który ukazał się 16 marca. Koncert odbędzie się 20 kwietnia w ramach i na otwarcie Festiwalu MultiKulti.

 

Koncert w składzie:

Błażej Król – wokal, gitara

Iwona Król – instrumenty klawiszowe, wokal

Thomas Fietz – perkusja, elektronika

 

Błażej Król to jeden z najbardziej utytułowanych muzyków i tekściarzy młodego pokolenia.

Pierwszy album UL/KR (duetu z Maurycym Kiebzakiem Górskim) wzbudził entuzjazm i został okrzyknięty przez dziennikarzy muzycznych koncernu „Agora” – „Płytą Roku 2012”. Pozytywne recenzje ukazały się także w tygodnikach „Newsweek”, „Przekrój”, w pismach branżowych, zapewniając czołową pozycję w rankingach najważniejszych płyt wydanych w Polsce, w kategoriach muzyki alternatywnej, elektronicznej, czy indie rockowej.

Rok 2015 za albumy sygnowane „Król” przyniósł prestiżowe nagrody: Nagrodę artystyczną miasta Torunia im. Grzegorza Ciechowskiego oraz nominację do Paszportów Polityki. W uzasadnieniu nominacji czytamy: Album „Wij” opisywany w POLITYCE jako pełen paradoksów: chłodny, a zarazem romantyczny, syntetyczny w brzmieniach, a zarazem naturalny w ekspresji… Jego znakiem rozpoznawczym stała się oszczędna forma bardzo krótkich piosenek, w których ważną rolę gra pojedyncze słowo, skojarzenie, przenośnia, każda fraza, dźwięk i pauza. („Polityka” 8.12.2015). W 2016 roku Błażej Król został uhonorowany gorzowską Nagrodą im. Janusza Słowika a rok później również Nagrodą Kulturalną Prezydenta Miasta Gorzowa Wielkopolskiego – Motylem.

Król ze swoim zespołem wystąpił na wielu największych festiwalach i wydarzeniach muzycznych w Polsce, m.in. Open’er Festival, Off Festiwal, Męskie Granie, Tauron Nowa Muzyka, Springbreak i wielu innych.

Autor muzyki i tekstów, lider zespołów:

UL/KR 2011-2013

BANGELIZ 2012 –

DWUTYSIĘCZNY 2013 –

KRÓL 2013 –

LAUDA 2015 –

KOBIETA Z WYDM 2016 –

 

Dyskografia

UL/KR, 2012

UL/KR „AMENT”, 2013

DWUTYSIĘCZNY „JEDWABNIK” 2013

KRÓL „NIELOT”, 2014

KRÓL „WIJ”, 2015

KRÓL „PRZEZ SEN”, 2016

LAUDA „GENNIN”, 2015

KOBIETA Z WYDM „BENTAL”, 2017

 

20 kwietnia 2018, godz. 20:00, Amfiteatr MCK, ul. Drzymały (Park Siemiradzkiego).

Bilety w cenie 20 zł (dostępne w kasie MCK przy ul. Drzymały 26 w godz. 8:30-15:30)